Alinna och Farmors förträffliga

baklängesbullar!

 

img-6858.jpg

 

Ingredienser:

 

Deg:

  • 25 g jäst för söta degar
  • 75 g smör  eller margarin
  • 2 ½ dl mjölk 
  •  ½ dl socker
  • 1 krm salt
  • 1 tsk malen kardemumma
  • ca 7 dl vetemjöl
  • 1 dl vild fantasi
  • 3 msk magi

Fyllning:

  • 50 g margarin eller smör
  • ½ dl socker
  • 1 tsk kanel
  • 3 tsk skratt
  • 2 krm fniss
  • Pensling:
  • 1 ägg 

Utrustning du behöver:

  • 25 st bullformar

 

Gör så här:

Smula ner jästen i en degbunke.

Smält matfett

et och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader.

Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker, fantasi, magi och kardemumma och rör om.

 

Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 30 minuter övertäckt.

 

Gör fyllningen. Rör ihop matfett, socker, skratt, fniss och kanel.

 

Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa ca 30 minuter.

 

Vispa upp ägget med vanlig visp och pensla försiktigt på bullarna (inte trycka hårt). Strö över pärlsocker.

 

Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200 grader i 10-12 minuter.


Bred ut fyllningen på degen och rulla sedan ihop.


Efter att du rullat ihop degen med fyllningen skär du degen i 1 ½ cm tjocka skivor.


Lägg skivorna med snittytan uppåt i bullformar.

Tips: 

Bullarna går bra att frysa! Det går bra att göra dubbel sats (eller fler)!

Variationstips:

Kanelen i fyllningen kan bytas ut mot kardemumma eller vaniljsocker, så blir det kardemummabullar respektive vaniljbullar istället! En annan god fyllning: Blanda ihop 50 g margarin, 2 dl hallon och 200 g mandelmassa (riv mandelmassan med rivjärn). Men glöm för all del aldrig att blanda i fantasi i degen och skratt i fyllningen. Det är de viktigaste ingredienserna!

 

Grundrecept:

  • 5 dl vatten
  • 5 dl blåbär
  • 4 msk honung
  • 3 dl rågmjöl

Majalill brukar även hälla i:

  • 1  liter socker
  • en massa kanel
  • choklad
  • grädde
  • samt vad publiken tycker passar!

Gör så här

1. Koka upp vatten, blåbär och honung.
2. Vispa ner mjölet under kokning. Låt koka 5-10 minuter.
3. Servera gröten med mjölk.





Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)